Verhaaltje van de maand

1. jun, 2018

 

 

Op één van de eerste mooie dagen in mei besluiten we er maar eens lekker een dagje op uit te trekken.
De voorspellingen zijn temperaturen van boven de 20 graden en dus ideaal weer om met de cabrio een toertje te gaan maken.
Rond tien uur vertrekken we en is het zelfs al mogelijk om met open dakje te rijden, hoewel Yvonne haar hoofd nog wel even in een sjaaltje wikkelt tegen de wind die over de cabrio suist.
We gaan richting Waddenzee met bestemming het vissersplaatsje Termuntenzijl. Hier gaan we wel vaker naar toe om een lekker visje te eten en een wandeling of (tje) te maken over de dijk en door het haventje. Het is vandaag woensdag zodat de drukte wel mee zal vallen.
In het weekend kun je er beter niet naar toe gaan en wij verkeren in de luxe positie om dit soort tochtjes in de week te kunnen maken.
Al slingerend door het landschap en de dorpjes via de kleinst mogelijke wegjes gaan we van Drenthe naar Groningen en na een uurtje toeren zegt Yvonne wel trek te hebben in een kopje koffie met iets lekkers. Onze deal is dan altijd, zo gauw we dan een leuk restaurantje of een  terrasje zien dat ons bevalt stoppen we.
In dit geval komen we na een minuut of tien door het van ons aardgas bekende Slochteren en rijden langs de iets minder bekende Fraeylemaborg. Een statig optrekje in een parkachtig gebeuren. We zijn er nooit eerder geweest maar zien door het hek een lange oprijlaan met aan het einde hiervan een terras met parasols. Even verderop keren we de cabrio weer met de neus de andere kant uit en kijken waar we kunnen parkeren. De oprijlaan is niet toegestaan zien we, (die is alleen voor bruidsparen en wij willen tenslotte alleen maar even koffie met iets lekkers).
Even verderop kunnen we parkeren en lopend over de oprijlaan (dat dan weer wel) naar het restaurant.
En ik moet gelijk zeggen, voor herhaling vatbaar. Lekkere koffie, lekkere taart, (we zijn er niet achter gekomen of het nu bosbessen of bramentaart was), gezellige bediening en een mooie plek. Terwijl we van onze koffie genieten kijken we een beetje in het rond, lettend op de andere gasten waarvan de meeste toch ook tot de oudere jongeren behoren en bezig zijn met een toer tochtje, het zij met de fiets, te voet of met de auto.
Ik ben onder de indruk van de kleuren waarin het pand geschilderd is en voordat we verder toeren maakt Yvonne nog een paar foto’s van de kozijnen om de juiste  kleuren weer terug te kunnen zien.
Enkele dagen geleden lopen we door een bouwmarkt (het toertje is al weer een weekje geleden) als ik me plots de kleuren van de Fraeylemaborg herinner en vraag Yvonne om de foto te bekijken. In de bouwmarkt staan altijd van die grote rekken vol met kleurenkaartjes.
Het blijken de kleuren, Mostertgeel en Grachtengroen. De andere dag ga ik direct naar de verfhandel waar ik meestal mijn verf koop. De kleuren moeten even worden gemaakt maar na een telefoontje van de juffrouw in de verfhandel naar de fabrikant komen de nummers zo uit de computer rollen en is de verf snel gemaakt.
Zo sta ik even later met zes bussen verf op de stoep, goed voor zo’n 60 m2 schilderwerk. Ik ga nog eens een toertje maken met koffie en iets lekkers onderweg, waar ben ik aan begonnen.
Nu 3 weken later is het bijna zover.
Er zijn geen toertjes meer gemaakt sindsdien en de tuin is een grote puinhoop met het gras tot aan de knieën.
Maar één ding hebben de Fraeylemaborg in Slochteren en Landgoed Lubbe in Valthe gemeen:, Mostertgeel & Grachtengroen.

Aad Lubbe     

1. mei, 2018

 

 

Hij/zij is weer voorbij, afgelopen, over en uit, op en komt nooit meer terug, April 2018.
Ikzelf vind dat hij/zij een beetje zwak is begonnen. Niet één goede 1 aprilgrap heb ik gehoord, gelezen of beleefd.
Nu moet ik wel bekennen dat het beleven van een 1 april grap niet tot mijn favoriete ervaringen behoort en ik blij ben dat dit een beetje uit de tijd is, maar toch.
Ook stelt het weer niet zo veel voor begin april. Het blijft maar koud met regen en wind. De garagehouder belt (op 1 april en dat is geen grap, blijkt achteraf) dat er nog een kapotte leiding is ontdekt bij het terug plaatsen van de vernieuwde motor in m’n Pick up Truck.
Een onderdeel dat eigenlijk nooit stuk gaat en dus in niet één magazijn van Nissan in Europa voorradig is. Het moet in Japan worden besteld en dan met een boot volgeladen met containers over de wereldzeeën naar Rotterdam of Antwerpen komen om vandaar per Truck naar het Nederlandse magazijn van Nissan te worden gebracht. Vandaar zal het dan per bode naar de garage komen waar een monteur hem in mijn Truck zal gaan monteren.
Gelukkig gaat het verderop in de maand beter. De zon gaat schijnen en de temperatuur loopt enkele dagen op tot wel 26 graden, maar dat hoef ik niet te vertellen, dat zal je zelf wel hebben gemerkt. (Zo niet, wordt het hoog tijd dat je eens iets vaker naar buiten gaat).
Verder verloopt de maand geruisloos en onopvallend tot er tegen het einde ervan weer een beetje reuring in komt. Rond de zesentwintigste van de maand begint dit met een artikel dat ik de krant lees over een groep Nederlanders, die in Praag op hun vrijgezellen feestje een ober in elkaar trappen. Hier word ik niet blij van maar na het gehele artikel te hebben gelezen wil dit toch even kwijt. Ze voelen zich altijd gediscrimineerd, de nieuwe Nederlanders. Maar als ik dan lees dat de hoofd verdachten van dit voorval Armin N. en Arash N. heten  en twee broers uit Iran blijken te zijn, vind ik toch dat we ze apart moeten vermelden als zijnde nieuwe Nederlanders, zeker nadat hun vader nog verkondigt dat hij na telefonisch contact met zijn zoons met stomheid is geslagen en zegt dat de obers zijn begonnen met duwen nadat de jongens gewoon een eigen meegebracht biertje op het terras van het restaurant wilden opdrinken.
Ik kan me voorstellen dat dit lastig is, in Iran mag dit kennelijk allemaal gewoon.
Verder lees ik in diezelfde krant nog dat er weer een foutje in het regeren van ons land is geslopen waarvan onze minister zich weer eens niets kan herinneren. Iets wat steeds vaker gebeurt bij deze man waardoor ik mij afvraag of het nog wel vertrouwd is om dit aan deze man over te laten.
Dan is er Koningsdag en wanneer ik naar de tv kijk keert het vertrouwen weer een beetje terug, het zijn niet allemaal Rutte (Rotte) appels in Nederland. Iedereen lacht en viert feest en ons Koning schudt handjes en doet spelletjes, samen met vrouw lief en kroost. Nederland op z’n Nederlands zoals het hoort te zijn.
De dag na Koningsdag belt de garagehouder dat de Truck klaar is en ik hem kan ophalen, iets wat ik direct ga doen.
De rekening is een kleine tegenvaller maar ik ben blij dat ik weer in m’n Truckje rij.
Op de negenentwintigste komen de eerste gasten weer in het vakantiehuisje. Het is een gezin met twee kinderen die gelijk bij aankomst naar het speelveld verdwijnen
(de kinderen bedoel ik dan). Maar ook de ouders zijn blij er weer te zijn om van het plekje te genieten. Voor mij zijn dit ook momenten van genieten en weet ik weer waar ik het voor doe.
Ook is er op de negenentwintigste nog de R&B Night in de Oosterpoort in Groningen waar zo’n twintig geweldige bands hun kunnen ten gehore brengen.
Negatief puntje is dat Yvonne niet mee kan daar ze een paar dagen geleden door haar rug is gegaan met een verkeerde beweging. Vanwege dit gebeuren ga ik met de Truck naar Groningen i.p.v. met de Juke van Yvonne. Die nemen we meestal omdat het lastig is met de Truck in een parkeergarage te komen, wat ook wel blijkt als ik drie keer voor en achteruit moet steken om door de smalle ingang naar het onderste dek van de garage te komen, met enig oponthoud voor de mij achterop komende auto’s.
Als ik die nacht na het festival de garage uit rij gaat dit verder zonder problemen.
De laatste dag van de maand help ik Yvonne met gras maaien en plantjes poten in haar tuintje wat ze op dit moment zelf niet kan i.v.m. haar rugproblemen.
Maar daarna is april echt Op. Mei kan beginnen.

Aad Lubbe

 

1. apr, 2018

 

 

Het is gelukt, deze week gaan er drie boekjes naar de drukker en een vierde binnenkort.
Allereerst weer even een warm welkom aan mijn trouwe Blog lezers en een warm welkom voor mijn nieuwe Blog volgers: Willem & Annette, Arie & Margrè, Fred & Tine en het jonge stel, Giel en z’n vriendin waarvan mij de naam is ontgaan, die ik allemaal deze winter op mijn trektocht door Spanje heb ontmoet.
Tot thuiskomst was het een geweldige winter met zon, plezier, lekker eten en leuke mensen.
Buitenom de boekjes die ik heb afgemaakt ben ik op zeker moment toch begonnen een verslag van mijn vakantiebelevingen op te schrijven, iets wat ik niet van plan was, maar ik maak zoveel leuke dingen mee dat ik besluit het toch op te schrijven. Het is een ongeveer 50 pagina’s tellend verslag geworden wat ik misschien wel in een volgend boekje ga opnemen.
Thuis gekomen gaat het helemaal mis. Het weerzien met Yvonne is heel fijn maar wanneer ik van haar de laatste kilometers naar huis rij, slaat het noodlot toe. Nog 1500 meter te gaan tot mijn huis hoor ik een harde knal en veel geratel vanonder de motorkap waarna ik direct stop aan de kant van de weg.
(Het zou toch niet mogelijk zijn geweest om ook nog maar één meter te rijden).
Dat dit het einde van de motor is kan ik wel raden en de monteur van de ANWB geeft mij later nog even de fatale bevestiging, waarna hij een dikke kabel vastmaakt aan het campertje om mij de laatste 1500 meter naar huis te slepen. Het totaal aantal kilometers van mijn overwinteringstournee komt hiermee op 6752 km.
Bij de garage krijg ik later te horen dat ik toch wel op een kostenpost van zo’n € 5000,00 moet gaan rekenen en het wel even kan duren daar er eerst een gelijkende motor moet worden gevonden.
Gelukkig heb ik nog m’n zomerauto, een oude cabrio, in de schuur staan die ik tijdelijk kan gebruiken. De auto is helaas nog niet zomerklaar gemaakt wat betekent dat hij sputtert, op elke hoek afslaat en als het regent mijn linker broekspijp vrij snel doorweekt is. Maar al met al is het beter dan op de fiets daar de buitentemperatuur sinds ik terug ben niet veel hoger komt dan een paar graden boven nul en de meeste dagen onder nul.
De afgelopen week heb ik ondanks de kou veel snoeiwerk gedaan in de tuin met de bedoeling het snoeihout naar het paasvuur in het dorp te brengen.
Om het hout naar het paasvuur te brengen heb ik echter mijn auto nodig daar er aan de cabrio geen trekhaak zit.
Dat gaat niet op tijd lukken dus besluit ik de kar achter de grasmaaier te doen en zo richting paasvuur te gaan. Bij het paasvuur aangekomen zie ik diverse auto’s met karretjes vol takken tot hun assen in de modder vast zitten waarop ik begrijp dat een actie met de grasmaaier op niets uit zal lopen. Maar wie niet waagt die niet wint.
Uitslag: wel gewaagd, niet gewonnen. Zo keer ik met een totaal onder de modder zittende grasmaaier en m’n kar nog vol met takken weer huiswaarts.
De afgelopen twee dagen heeft de kar achter de schuur staan wachten op een beter begaanbare weg, maar het heeft de nachten zoveel geregend dat het niet mogelijk is het paasvuur te bereiken.
Het idee om op eerste paasdag de kar met de takken in de tuin in brand te steken voor een privé paasvuur schuif ik aan de kant en na Pasen ga ik het hout op de houtwal in de tuin gooien en zet de kar weer terug in de schuur.
Vrolijk Pasen.

Aad Lubbe

29. okt, 2017

Winterslaap

Voor de Lieve lezertjes die al weer zitten te wachten op het verhaaltje van de maand heb ik helaas een minder leuk berichtje. Er komt deze maand geen verhaaltje van de maand. Ik heb het de afgelopen weken héél erg druk gehad. En dan denk jij natuurlijk meteen, waar kan hij het nou zo druk mee hebben gehad? Nou het zit namelijk zo dat na de zomer de winter er weer aankomt en daar houd ik niet zo van. Dan is het mij te koud en kom ik niet graag meer buiten. Dus moet ik zorgen dat ik alles in huis heb. Daar ben ik de afgelopen weken héél druk mee geweest. Eerst heb ik heel veel houtjes bij de kachel neergelegd om op te branden zodat ik de hele winter lekker warm bij het kacheltje kan zitten. Ook heb ik een grote zak aardappels gekocht bij de boer in het dorp om op de kachel te poffen en op te eten. Ook een kistje met flesjes gerstenat om ’s avonds lekker op te drinken bij het vuurtje en veel nootjes en groenten in potjes en toiletpapier voor de hele winter. En ook meel en graan en gist om broodjes te bakken op de kachel. Ook een grote Parmaham hangt in de keuken om de broodjes te beleggen en heel veel boeken om te lezen en een warme muts voor als ik ’s morgens in de kou snel de krant uit de brievenbus moet gaan halen. Kortom gezegd ik ga mijn winterslaap houden. Er komen dus een heleboel maanden geen verhaaltjes. Als ik niet naar buiten ga beleef ik niks en weet ik dus ook niets om te schrijven.
Maar nu even serieus, Tot april stop ik even met het verhaaltje van de maand. Ik heb een hele berg half af geschreven verhalen voor mijn tweede boek en die wil ik graag eerst gaan afmaken zodat ik volgend jaar weer een leuk boekje kan presenteren. Het huisje is niet verhuurd en de tuin laat mij met rust dus laat ik de tuin met rust. Noem het maar een soort van winterslaapje waarin ik bij m’n kacheltje druk bezig ben te schrijven. Ik wens al mijn trouwe bloglezers een warme winter toe en hoop jullie volgend jaar weer een glimlach te bezorgen bij het lezen van verse verhaaltjes van de maand.

Aad Lubbe
1. okt, 2017


Ja, bij Lepeltje Lepeltje krijg je al snel knusse gedachten en soms gaat het nog verder. Maar wat dan te denken van Lepeltje Lepeltje Lepeltje??
Woeh!! nog knusser alsdan Lepeltje Lepeltje?
Nee, dit alles is niet waar het over gaat, het gaat gewoon over drie lepeltjes, of eigenlijk vier. En dan nog niet eens van die grote lepels maar theelepeltjes en dan ook nog hele kleine, smalle theelepeltjes. Het zijn wel een beetje aparte theelepeltjes en dat is nou juist het probleem. Als het gewoon van die simpele lepeltjes zouden zijn was het probleem allang opgelost.
Het zit namelijk zo: in het door mij te verhuren vakantiehuisje voor vier personen, is van alles vier aanwezig. Vier borden, vier glazen, vier messen vier soepkommen, vier theekopjes en je voelt al waar ik naar toe wil. Ook zijn er vier theelepeltjes. Althans tot twee maanden geleden. Plots was er bij de controle die ik altijd doe als de gasten het huisje verlaten en voordat er nieuwe gasten komen, een theelepeltje verdwenen. Dat kan gebeuren, er breekt ook wel eens een glas of een bord en zo’n theelepeltje kan gemakkelijk bij het groenafval zijn geraakt of ergens achter of onder liggen. Helaas komt na mijn zoeken in de groencontainer, de keukenlades en onder de banken en stoelen, het lepeltje niet voor de dag.
Nou zou dat ook wel raar zijn als er ineens een lepeltje voor de dag kwam. Zo van ‘Koekoek hier ben ik, het zoekgeraakte lepeltje’. Maar goed, ik kan hem dus nergens meer vinden. Er komen die week maar twee personen in het huisje en dan denk ik al snel, die hebben geen vier lepeltjes nodig. Ik zoek in de loop van de week wel even in m’n voorraad en dan leg ik bij de volgende gastenwissel er wel weer een lepeltje bij.
Die week denk ik nooit meer aan een theelepeltje totdat aan het einde van de week de gasten de sleutel komen inleveren en mij, nadat ze me vertellen volledig tevreden over het verblijf en over het huisje te zijn. Ze vertellen echter dat ze nog wel één dingetje hebben, er mist namelijk een theelepeltje en zij hebben het niet zoek gemaakt, het was al weg en dat kan ik bevestigen.
Voordat er nieuwe gasten komen ga ik in mijn voorraad op zoek naar een lepeltje maar kan er helaas geen vinden die er in de verste verte ook maar op lijkt.
Weer laat ik het zo en ben van plan deze week indien ik in de winkel kom, vier nieuwe lepeltjes aan te schaffen daar ik een gelijke toch niet ga vinden of ik moet naar de antiekshop.
Wel vraagt mijn schoonmaakhulp voordat ze naar huis gaat, me nog wel even of ik wel weet dat er maar drie theelepeltjes zijn. JA, DAT WEET IK!!
Enkele weken geleden was ik bij een bevriend stel van mij op visite alwaar mij in de loop van de avond werd verteld dat ik eens een theelepeltje moest aanschaffen.
Ter verduidelijking, de schoonmaakhulp is ook bevriend met het stel.
De laatste nieuwe gasten van dit seizoen vertoeven inmiddels enkele dagen in het huisje ware het niet dat de man van het stel gister namiddag op mijn deur klopte met een thee / koffiekopje in de hand met de vraag of ik een beetje zout had, dat waren ze vergeten mee te brengen. Geen probleem ik heb inmiddels wel tien potten zout in de kast staan van gasten die dit aan het eind van hun verblijf achter laten, evenals halve pakken koffie en vele halfvolle / halflege flessen afwasmiddel. Wanneer hij weer vrolijk richting huisje loopt draait hij zich om en zegt: ‘Oh ja, nog even dit, wist u dat er een theelepeltje mist, er zijn er maar drie’. Op mijn antwoord dat ik het weet en vergeten ben voordat zij aankwamen er ééntje bij te leggen keert hij tevreden huisje waarts.
En ik neem me voor dat, voordat volgend jaar het nieuwe seizoen begint en de eerste gasten komen, er Lepeltje Lepeltje Lepeltje Lepeltje zullen zijn.

Aad Lubbe