Verhaaltje van de maand

1. mei, 2018

 

 

Hij/zij is weer voorbij, afgelopen, over en uit, op en komt nooit meer terug, April 2018.
Ikzelf vind dat hij/zij een beetje zwak is begonnen. Niet één goede 1 aprilgrap heb ik gehoord, gelezen of beleefd.
Nu moet ik wel bekennen dat het beleven van een 1 april grap niet tot mijn favoriete ervaringen behoort en ik blij ben dat dit een beetje uit de tijd is, maar toch.
Ook stelt het weer niet zo veel voor begin april. Het blijft maar koud met regen en wind. De garagehouder belt (op 1 april en dat is geen grap, blijkt achteraf) dat er nog een kapotte leiding is ontdekt bij het terug plaatsen van de vernieuwde motor in m’n Pick up Truck.
Een onderdeel dat eigenlijk nooit stuk gaat en dus in niet één magazijn van Nissan in Europa voorradig is. Het moet in Japan worden besteld en dan met een boot volgeladen met containers over de wereldzeeën naar Rotterdam of Antwerpen komen om vandaar per Truck naar het Nederlandse magazijn van Nissan te worden gebracht. Vandaar zal het dan per bode naar de garage komen waar een monteur hem in mijn Truck zal gaan monteren.
Gelukkig gaat het verderop in de maand beter. De zon gaat schijnen en de temperatuur loopt enkele dagen op tot wel 26 graden, maar dat hoef ik niet te vertellen, dat zal je zelf wel hebben gemerkt. (Zo niet, wordt het hoog tijd dat je eens iets vaker naar buiten gaat).
Verder verloopt de maand geruisloos en onopvallend tot er tegen het einde ervan weer een beetje reuring in komt. Rond de zesentwintigste van de maand begint dit met een artikel dat ik de krant lees over een groep Nederlanders, die in Praag op hun vrijgezellen feestje een ober in elkaar trappen. Hier word ik niet blij van maar na het gehele artikel te hebben gelezen wil dit toch even kwijt. Ze voelen zich altijd gediscrimineerd, de nieuwe Nederlanders. Maar als ik dan lees dat de hoofd verdachten van dit voorval Armin N. en Arash N. heten  en twee broers uit Iran blijken te zijn, vind ik toch dat we ze apart moeten vermelden als zijnde nieuwe Nederlanders, zeker nadat hun vader nog verkondigt dat hij na telefonisch contact met zijn zoons met stomheid is geslagen en zegt dat de obers zijn begonnen met duwen nadat de jongens gewoon een eigen meegebracht biertje op het terras van het restaurant wilden opdrinken.
Ik kan me voorstellen dat dit lastig is, in Iran mag dit kennelijk allemaal gewoon.
Verder lees ik in diezelfde krant nog dat er weer een foutje in het regeren van ons land is geslopen waarvan onze minister zich weer eens niets kan herinneren. Iets wat steeds vaker gebeurt bij deze man waardoor ik mij afvraag of het nog wel vertrouwd is om dit aan deze man over te laten.
Dan is er Koningsdag en wanneer ik naar de tv kijk keert het vertrouwen weer een beetje terug, het zijn niet allemaal Rutte (Rotte) appels in Nederland. Iedereen lacht en viert feest en ons Koning schudt handjes en doet spelletjes, samen met vrouw lief en kroost. Nederland op z’n Nederlands zoals het hoort te zijn.
De dag na Koningsdag belt de garagehouder dat de Truck klaar is en ik hem kan ophalen, iets wat ik direct ga doen.
De rekening is een kleine tegenvaller maar ik ben blij dat ik weer in m’n Truckje rij.
Op de negenentwintigste komen de eerste gasten weer in het vakantiehuisje. Het is een gezin met twee kinderen die gelijk bij aankomst naar het speelveld verdwijnen
(de kinderen bedoel ik dan). Maar ook de ouders zijn blij er weer te zijn om van het plekje te genieten. Voor mij zijn dit ook momenten van genieten en weet ik weer waar ik het voor doe.
Ook is er op de negenentwintigste nog de R&B Night in de Oosterpoort in Groningen waar zo’n twintig geweldige bands hun kunnen ten gehore brengen.
Negatief puntje is dat Yvonne niet mee kan daar ze een paar dagen geleden door haar rug is gegaan met een verkeerde beweging. Vanwege dit gebeuren ga ik met de Truck naar Groningen i.p.v. met de Juke van Yvonne. Die nemen we meestal omdat het lastig is met de Truck in een parkeergarage te komen, wat ook wel blijkt als ik drie keer voor en achteruit moet steken om door de smalle ingang naar het onderste dek van de garage te komen, met enig oponthoud voor de mij achterop komende auto’s.
Als ik die nacht na het festival de garage uit rij gaat dit verder zonder problemen.
De laatste dag van de maand help ik Yvonne met gras maaien en plantjes poten in haar tuintje wat ze op dit moment zelf niet kan i.v.m. haar rugproblemen.
Maar daarna is april echt Op. Mei kan beginnen.

Aad Lubbe

 

1. apr, 2018

 

 

Het is gelukt, deze week gaan er drie boekjes naar de drukker en een vierde binnenkort.
Allereerst weer even een warm welkom aan mijn trouwe Blog lezers en een warm welkom voor mijn nieuwe Blog volgers: Willem & Annette, Arie & Margrè, Fred & Tine en het jonge stel, Giel en z’n vriendin waarvan mij de naam is ontgaan, die ik allemaal deze winter op mijn trektocht door Spanje heb ontmoet.
Tot thuiskomst was het een geweldige winter met zon, plezier, lekker eten en leuke mensen.
Buitenom de boekjes die ik heb afgemaakt ben ik op zeker moment toch begonnen een verslag van mijn vakantiebelevingen op te schrijven, iets wat ik niet van plan was, maar ik maak zoveel leuke dingen mee dat ik besluit het toch op te schrijven. Het is een ongeveer 50 pagina’s tellend verslag geworden wat ik misschien wel in een volgend boekje ga opnemen.
Thuis gekomen gaat het helemaal mis. Het weerzien met Yvonne is heel fijn maar wanneer ik van haar de laatste kilometers naar huis rij, slaat het noodlot toe. Nog 1500 meter te gaan tot mijn huis hoor ik een harde knal en veel geratel vanonder de motorkap waarna ik direct stop aan de kant van de weg.
(Het zou toch niet mogelijk zijn geweest om ook nog maar één meter te rijden).
Dat dit het einde van de motor is kan ik wel raden en de monteur van de ANWB geeft mij later nog even de fatale bevestiging, waarna hij een dikke kabel vastmaakt aan het campertje om mij de laatste 1500 meter naar huis te slepen. Het totaal aantal kilometers van mijn overwinteringstournee komt hiermee op 6752 km.
Bij de garage krijg ik later te horen dat ik toch wel op een kostenpost van zo’n € 5000,00 moet gaan rekenen en het wel even kan duren daar er eerst een gelijkende motor moet worden gevonden.
Gelukkig heb ik nog m’n zomerauto, een oude cabrio, in de schuur staan die ik tijdelijk kan gebruiken. De auto is helaas nog niet zomerklaar gemaakt wat betekent dat hij sputtert, op elke hoek afslaat en als het regent mijn linker broekspijp vrij snel doorweekt is. Maar al met al is het beter dan op de fiets daar de buitentemperatuur sinds ik terug ben niet veel hoger komt dan een paar graden boven nul en de meeste dagen onder nul.
De afgelopen week heb ik ondanks de kou veel snoeiwerk gedaan in de tuin met de bedoeling het snoeihout naar het paasvuur in het dorp te brengen.
Om het hout naar het paasvuur te brengen heb ik echter mijn auto nodig daar er aan de cabrio geen trekhaak zit.
Dat gaat niet op tijd lukken dus besluit ik de kar achter de grasmaaier te doen en zo richting paasvuur te gaan. Bij het paasvuur aangekomen zie ik diverse auto’s met karretjes vol takken tot hun assen in de modder vast zitten waarop ik begrijp dat een actie met de grasmaaier op niets uit zal lopen. Maar wie niet waagt die niet wint.
Uitslag: wel gewaagd, niet gewonnen. Zo keer ik met een totaal onder de modder zittende grasmaaier en m’n kar nog vol met takken weer huiswaarts.
De afgelopen twee dagen heeft de kar achter de schuur staan wachten op een beter begaanbare weg, maar het heeft de nachten zoveel geregend dat het niet mogelijk is het paasvuur te bereiken.
Het idee om op eerste paasdag de kar met de takken in de tuin in brand te steken voor een privé paasvuur schuif ik aan de kant en na Pasen ga ik het hout op de houtwal in de tuin gooien en zet de kar weer terug in de schuur.
Vrolijk Pasen.

Aad Lubbe

29. okt, 2017

Winterslaap

Voor de Lieve lezertjes die al weer zitten te wachten op het verhaaltje van de maand heb ik helaas een minder leuk berichtje. Er komt deze maand geen verhaaltje van de maand. Ik heb het de afgelopen weken héél erg druk gehad. En dan denk jij natuurlijk meteen, waar kan hij het nou zo druk mee hebben gehad? Nou het zit namelijk zo dat na de zomer de winter er weer aankomt en daar houd ik niet zo van. Dan is het mij te koud en kom ik niet graag meer buiten. Dus moet ik zorgen dat ik alles in huis heb. Daar ben ik de afgelopen weken héél druk mee geweest. Eerst heb ik heel veel houtjes bij de kachel neergelegd om op te branden zodat ik de hele winter lekker warm bij het kacheltje kan zitten. Ook heb ik een grote zak aardappels gekocht bij de boer in het dorp om op de kachel te poffen en op te eten. Ook een kistje met flesjes gerstenat om ’s avonds lekker op te drinken bij het vuurtje en veel nootjes en groenten in potjes en toiletpapier voor de hele winter. En ook meel en graan en gist om broodjes te bakken op de kachel. Ook een grote Parmaham hangt in de keuken om de broodjes te beleggen en heel veel boeken om te lezen en een warme muts voor als ik ’s morgens in de kou snel de krant uit de brievenbus moet gaan halen. Kortom gezegd ik ga mijn winterslaap houden. Er komen dus een heleboel maanden geen verhaaltjes. Als ik niet naar buiten ga beleef ik niks en weet ik dus ook niets om te schrijven.
Maar nu even serieus, Tot april stop ik even met het verhaaltje van de maand. Ik heb een hele berg half af geschreven verhalen voor mijn tweede boek en die wil ik graag eerst gaan afmaken zodat ik volgend jaar weer een leuk boekje kan presenteren. Het huisje is niet verhuurd en de tuin laat mij met rust dus laat ik de tuin met rust. Noem het maar een soort van winterslaapje waarin ik bij m’n kacheltje druk bezig ben te schrijven. Ik wens al mijn trouwe bloglezers een warme winter toe en hoop jullie volgend jaar weer een glimlach te bezorgen bij het lezen van verse verhaaltjes van de maand.

Aad Lubbe
1. okt, 2017


Ja, bij Lepeltje Lepeltje krijg je al snel knusse gedachten en soms gaat het nog verder. Maar wat dan te denken van Lepeltje Lepeltje Lepeltje??
Woeh!! nog knusser alsdan Lepeltje Lepeltje?
Nee, dit alles is niet waar het over gaat, het gaat gewoon over drie lepeltjes, of eigenlijk vier. En dan nog niet eens van die grote lepels maar theelepeltjes en dan ook nog hele kleine, smalle theelepeltjes. Het zijn wel een beetje aparte theelepeltjes en dat is nou juist het probleem. Als het gewoon van die simpele lepeltjes zouden zijn was het probleem allang opgelost.
Het zit namelijk zo: in het door mij te verhuren vakantiehuisje voor vier personen, is van alles vier aanwezig. Vier borden, vier glazen, vier messen vier soepkommen, vier theekopjes en je voelt al waar ik naar toe wil. Ook zijn er vier theelepeltjes. Althans tot twee maanden geleden. Plots was er bij de controle die ik altijd doe als de gasten het huisje verlaten en voordat er nieuwe gasten komen, een theelepeltje verdwenen. Dat kan gebeuren, er breekt ook wel eens een glas of een bord en zo’n theelepeltje kan gemakkelijk bij het groenafval zijn geraakt of ergens achter of onder liggen. Helaas komt na mijn zoeken in de groencontainer, de keukenlades en onder de banken en stoelen, het lepeltje niet voor de dag.
Nou zou dat ook wel raar zijn als er ineens een lepeltje voor de dag kwam. Zo van ‘Koekoek hier ben ik, het zoekgeraakte lepeltje’. Maar goed, ik kan hem dus nergens meer vinden. Er komen die week maar twee personen in het huisje en dan denk ik al snel, die hebben geen vier lepeltjes nodig. Ik zoek in de loop van de week wel even in m’n voorraad en dan leg ik bij de volgende gastenwissel er wel weer een lepeltje bij.
Die week denk ik nooit meer aan een theelepeltje totdat aan het einde van de week de gasten de sleutel komen inleveren en mij, nadat ze me vertellen volledig tevreden over het verblijf en over het huisje te zijn. Ze vertellen echter dat ze nog wel één dingetje hebben, er mist namelijk een theelepeltje en zij hebben het niet zoek gemaakt, het was al weg en dat kan ik bevestigen.
Voordat er nieuwe gasten komen ga ik in mijn voorraad op zoek naar een lepeltje maar kan er helaas geen vinden die er in de verste verte ook maar op lijkt.
Weer laat ik het zo en ben van plan deze week indien ik in de winkel kom, vier nieuwe lepeltjes aan te schaffen daar ik een gelijke toch niet ga vinden of ik moet naar de antiekshop.
Wel vraagt mijn schoonmaakhulp voordat ze naar huis gaat, me nog wel even of ik wel weet dat er maar drie theelepeltjes zijn. JA, DAT WEET IK!!
Enkele weken geleden was ik bij een bevriend stel van mij op visite alwaar mij in de loop van de avond werd verteld dat ik eens een theelepeltje moest aanschaffen.
Ter verduidelijking, de schoonmaakhulp is ook bevriend met het stel.
De laatste nieuwe gasten van dit seizoen vertoeven inmiddels enkele dagen in het huisje ware het niet dat de man van het stel gister namiddag op mijn deur klopte met een thee / koffiekopje in de hand met de vraag of ik een beetje zout had, dat waren ze vergeten mee te brengen. Geen probleem ik heb inmiddels wel tien potten zout in de kast staan van gasten die dit aan het eind van hun verblijf achter laten, evenals halve pakken koffie en vele halfvolle / halflege flessen afwasmiddel. Wanneer hij weer vrolijk richting huisje loopt draait hij zich om en zegt: ‘Oh ja, nog even dit, wist u dat er een theelepeltje mist, er zijn er maar drie’. Op mijn antwoord dat ik het weet en vergeten ben voordat zij aankwamen er ééntje bij te leggen keert hij tevreden huisje waarts.
En ik neem me voor dat, voordat volgend jaar het nieuwe seizoen begint en de eerste gasten komen, er Lepeltje Lepeltje Lepeltje Lepeltje zullen zijn.

Aad Lubbe

6. sep, 2017Weer te laat maar deze keer niet zonder een reden. We zijn namelijk een weekje op vakantie geweest. Dan kun je nu wel bedenken dat men dan juist tijd genoeg heeft om een verhaaltje te schrijven. Dat is ook wel zo maar we zijn op fietsvakantie geweest en dan ben je toch wel beperkt in het meenemen van bagage. Zo was het dus niet mogelijk de laptop tussen het regenpak en de reserve broek te proppen. Dus zijn we gewoon weggefietst zonder laptop.
We willen een weekje naar Schiermonnikoog of Ameland. Dat kunnen we mooi in twee dagen bereiken. Halverwege een hotelovernachting en dan door naar het eiland. Daar twee dagen lekker uitwaaien en dan weer in twee dagen terug fietsen. Volgens de routebeschrijving op de laptop 260 km totaal. Dat moet lukken. Ik moet er wel gelijk bij vertellen dat we elektrisch fietsen.
We hebben al bijna een jaar niet meer gefietst (althans geen afstanden langer dan tien kilometer) dus stel ik voor eerst nog maar een paar proeftochtjes in de buurt te maken. De eerste dag doen we een tochtje van zo’n vijfentwintig kilometer waarna we best enthousiast zijn over de af te leggen afstand naar één van de eilanden.
De tweede tocht echter loopt wat uit en we eindigen met de teller op iets boven de vijftig kilometer. Al morrend moeten we beiden toegeven dat ongeoefend vier dagen lang zo’n vijfenzestig kilometer per dag best veel is en niet meer echt vakantie zal zijn.
Na op de laptop te hebben gezocht blijkt het eiland Borkum toch iets dichter bij te liggen. Dan wordt het zo’n vijfenveertig km per dag.
Na de hotelletjes onderweg en op het eiland te hebben besproken: (Goed dat we dit hebben gedaan op het eiland Borkum zijn nog maar twee hotels die een kamer vrij hebben ‘hoogseizoen’), gaan we twee dagen later op pad. Het is prachtig weer, de zon schijnt en de temperatuur is dik boven de twintig graden.
Als we in de middag bij het hotel aan komen, twee uur eerder dan verwacht (dat dan weer wel) staat de teller inmiddels toch op tweeënzestig km. Maar we voelen ons goed en hebben een leuke ontspannen tocht gehad.
De fietsen kunnen in het schuurtje bij het hotel en na een haspeltje te hebben uitgelegd kunnen de accu’s worden opgeladen. Ook is er een koelkastje in de hal van het hotel met gekoelde drankjes waar wij gretig gebruik van maken, na de door de eigenaar ons aangeboden koffie of thee te hebben afgeslagen.
Het probleem ontstaat pas als wij ons af gaan vragen in welke ruimte van het hotel het restaurant zal zijn.
Blijkt: ‘dat is er niet meer, al jaren niet’. Het hotel staat al een jaar te koop omdat de eigenaren, die de pensioen gerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt het rustiger aan willen gaan doen en van hun oude dag willen gaan genieten in het zuiden van Frankrijk.
We hebben dit hotel wel uitgezocht omdat daar een restaurant bij zou zijn zodat we niet nog eens ergens naar toe moeten fietsen om te kunnen eten.
Op onze vraag of er een restaurant in de buurt is, weten ze ons alleen naar de snackbar zo’n vijfhonderd meter verderop te verwijzen. Dit is niet echt wat in ons hoofd zit, een patatje mayo na zestig kilometer fietsen. We besluiten voor de zekerheid zelf nog even het dorp te verkennen. Je kan je toch niet voorstellen dat hier helemaal niets zou zijn. Zo klein is het dorp nu ook weer niet. Na een km lopen stuiten we op een boerderij café met kleine maaltijden, maar ja, beter iets dan niets. Nadat we om de boerderij heen zijn gelopen komen we al snel tot de conclusie dat hier niet zo veel te halen zal zijn. Het enige leven wat er te bespeuren valt, is de voordeur die je open en dicht kan doen omdat hij niet op slot zit.
Op de terugweg naar het hotel besluiten we dan toch voor het patatje te gaan. Wel komen nog langs een zorgboerderij waar een terras is met tafeltjes, stoeltjes en op de tafeltjes bordjes met daarop de tekst ‘koffie en thee met appeltaart of wafel’.
Aan de straat staat een bord met ongeveer diezelfde tekst met onderaan een regeltje dat ons doet opleven.
‘Voor een warme maaltijd, vraag binnen’. Nou, wij naar binnen om te vragen. We hebben heerlijk gegeten op het terras inclusief een lekker glaasje wijn.
De volgende morgen stappen we na een heerlijk ontbijt weer fris op de fiets voor het laatste gedeelte van de heenreis en als we na een mooie dag fietsen bij het hotel op het eiland aankomen staat de teller wederom op achtenvijftig kilometer.`
We hebben een paar heerlijke dagen met mooi weer voor strandwandelingen en terrasjes op het eiland.
Op de ochtend van vertrek hoor ik het al als ik wakker word, het regent en niet zo zachtjes ook. De boot gaat pas om 13.00 uur dus er kan nog verbetering komen maar de lucht ziet erg grauw en beloofd niet veel goeds. We kopen een rol plastic zakken om alles in te pakken daar onze fietstassen bij inspectie al van een laagje water blijken te zijn voorzien van de regen van afgelopen nacht.
Om 12.00 uur nemen we het treintje naar de boot. Dat scheelt alvast tien kilometer fietsen in de regen. Als we met de boot in de Eemshaven aankomen en op de fiets stappen is het droog. Het gaat ook niet meer regenen tot we bij ons hotel aankomen waar we op de heenreis ook hebben geslapen (helaas nog steeds zonder restaurant). Het drankje van aankomst moet op de kamer worden genuttigd maar wanneer we later bij de zorgboerderij gaan eten krijgen we wederom een heerlijke maaltijd voorgezet met een lekker glaasje wijn.
Na het ontbijt de andere morgen besluiten we i.v.m. de regen nog een uurtje te wachten. Misschien gaat het nog droog worden en ja hoor! Het wordt droog. Die dag krijgen we maar één dikke bui op de kop, precies op een plek midden op het open veld waar nog geen lantaarnpaal staat om achter te kunnen schuilen en voordat ik mijn regenjas heb uitgepakt ben ik al behoorlijk nat. De volgende twee uren zijn nodig om alles weer droog te laten waaien.
Later die middag krijgen we nog een buitje maar dan zitten we net in een snackbar aan een lekker patatje mayo en een broodje kroket, van fietsen wordt men hongerig. Als we thuis aankomen zijn we voldaan maar wel met een beetje gevoelig zitvlees. De teller staat inmiddels op een totaal van 242 km. Das toch niet zo veel meer van de 260 km af die ons veel te veel was om ongeoefend te gaan fietsen.

Aad Lubbe