9. mei, 2020

'Goed' meten is weten

Nadat de fiets en de cabrio weer zijn gerepareerd maar  in de schuur staan, omdat de weersomstandigheden de afgelopen dagen drastisch veranderd zijn, ga ik weer verder met de verhuizing naar m’n nieuwe huis. Ook ben ik blij nog een kuubje brandhout te hebben bewaard om de kachel ’s morgens nog even op te stoken.
En eindelijk gaat er weer eens iets meezitten. De tegelzetter die mijn nieuwe douche moet gaan betegelen gaat hier twee weken eerder mee beginnen dan hij mij had verteld er tijd voor te hebben, maar er is een klus uitgevallen zodat ik nu de volgende op zijn lijst ben. En ik moet je zeggen, ik ben daar heel blij mee. Hoe eerder die douche af is hoe beter, dan kan ik weer verder met het inruimen van de ruimtes waar nu stapels tegels, een wasbak, een radiator, een glazen douchewand en allerlei werkmateriaal van de tegelzetter staan.
De eerste dag van voorwerk en meten gaat alles goed, maar de tweede dag, als ik in mijn schuurtje aan het werk ben klopt de tegelzetter op de deur en vraagt mij, bezorgd kijkend, even te komen kijken in de douche.
Hij heeft een probleempje. Wat blijkt!! De tegels die op ongeveer 1.80 hoogte als een band op de muur moeten komen en dus van een andere kleur zijn, zijn in dit geval ook van een andere maat. Het is niet zoveel verschil maar vijf millimeter is bij tegels die recht op een lijn staan toch al snel een raar gezicht.
De leverancier gebeld, die binnen een half uur ter plaatse is en constateert dat de tegels inderdaad vijf millimeter kleiner zijn. Pluim voor ons, wij kunnen ook goed meten. Helaas is daarmee het probleem nog niet opgelost.
De leverancier gaat weg om te bellen en te kijken of er nog snel ergens een paar dozen tegels vandaan kunnen komen zodat de tegelzetter verder kan. Op dit moment echter kan de tegelzetter niet verder en vertrekt maar naar een volgend klusje. Ik blijf achter met een half getegelde douche en een huis vol rommel.
De volgende middag krijg ik een berichtje van de leverancier dat er nog twee dozen tegels zijn gevonden van het zelfde formaat. In Spanje. Ze worden met de eerstvolgende zending meegegeven en zijn uiterlijk over twee weken binnen. Hoe kom ik aan het geluk!
Ik denk nog even aan het sinterklaasliedje ‘zie ginds komt de stoomboot’ en vol verwachting klopt mijn hart’ en zet daarna de douche maar even uit mijn hoofd. Ik ga verder met een volgend klusje want er is nog meer te doen bij een verhuizing, is gebleken.
Nadat ik enkele ramen, waar ik van dat decoratieplastic op wil plakken, zodat ik een beetje uit het zicht zit voor de langlopende mensen, heb opgemeten, ga ik naar de winkel in Emmen om iets uit te zoeken. Yvonne gaat gelukkig mee. Die heeft een betere kijk op dit soort dingen. In de winkel worden we geholpen door een vrolijk kwekkende jongedame die ons geweldig helpt met het uitzoeken van een decoratief stuk plastic en meet rap met een maatstok de opgegeven maat af, waarna ze het  zoevend met een mes van de rol snijd, het al kwebbelend oprolt en in no time staan we weer buiten. Dat viel mee, nu hebben we vandaag nog tijd om het er op te gaan plakken. Het eerste raam gaat prima, samen hebben we het snel en goed op het raam zitten. Het tweede gaat iets lastiger, maar komt na drie keer proberen ook goed op z’n plek. Bij het derde raam echter is er een probleem. Het is het laatste raam en het overgebleven stuk zou dus moeten passen, maar helaas, twaalf centimeter tekort.
Drie kwartier later in de winkel krijg ik vele malen sorry toebedeeld maar daar is mijn anderhalf uur extra rijwerk niet mee opgelost. Er wordt, gelukkig door een andere medewerker, een nieuw stuk, deze maal ruim en ‘goed’ gemeten, afgesneden en met nogmaals ‘sorry’ van de kwekkende jongedame, die aan de andere kant van de winkel bezig is met klanten zal ik het moeten doen en ga weer naar huis. Eenmaal thuis heb ik geen zin meer om die dag nog het laatste stuk erop te plakken. Dat moet maar tot morgen wachten. Wel moet ik die avond nog weer even aan een Sinterkaasliedje denken, ‘hoor wie klopt daar kinderen, hoor wie klopt daar zachtjes tegen het raam.’ Gelukkig kan ik nu nog zien wie er klopt omdat er nog geen decoratieplastic voor zit. Hoe kom ik aan het geluk!!

09-05-2020
Aad Lubbe