2. jan, 2020

Het Belij(ei)d / Vrijheid Blijheid

Beste Bloglezers,

Vandaag plaats ik 2 Blogs. Eén die ik al in oktober heb geschreven en één die ik gisteren heb geschreven.
Ik wens iedereen nog een geweldig 2020 en geniet van de Blogs die ik dit jaar (misschien) nog ga schrijven.

Groet Aad

Het Belij(ei)d

 

1 Januari 2020. Naar aanleiding van het vuurwerk dat afgelopen nacht allemaal weer is afgestoken voel ik mij toch verplicht om daar het één en ander over te schrijven en doe dat in deze blog. Ik herinner mij nog dat er een paar weken geleden nog maar, vele boeren en bouwers op het malieveld in Den Haag aanwezig waren om te protesteren tegen de plannen van het kabinet in verband met de stikstof en het pfas beleid. Ik vond dit zelf ook een goede actie, want we willen toch allemaal blijven eten en blijven wonen. Helaas kun je in dit (meestal koude) landje niet in een hutje van oude golfplaten en zonder verwarming wonen en hoeft dat tot nu toe ook nog niet. Maar laten we dat vooral zo houden. Wat mij echter verbaasd en blijft verbazen is, dat ik gisteren in de krant las dat er dit jaar weer meer vuurwerk is verkocht dan ooit in ons overvolle stikstof/pfas landje. En, ik geef toe, ik ben niet buiten geweest op het vuurwerkmoment van oud op nieuw, maar het lijkt mij sterk, dat er geen mens, die iets met agrarisch of bouw te maken heeft, buiten heeft gestaan om een partijtje vuurwerk de lucht in te knallen. Gelukkig voor deze mensen en alle andere mensen die vuurwerk hebben afgestoken was de vervuiling dit jaar niet zichtbaar, maar hij was er zeker. Zowel stikstof (komt al vrij bij de productie van vuurwerk) fijnstof, pfas en vast nog wel een beetje plastic vezels, die het vuurwerk verlaten als het ontploft en in de lucht blijven hangen tot ze op de akker van de boer terecht komen, om op een later tijdstip in ons eten terecht te komen, of meteen al door de mens worden ingeademd.
Ik kijk nu al uit naar de paasvuren van dit jaar die waarschijnlijk niet door zullen gaan. Zoals ik honderden boeren boos op hun trekkers (voor stadsmensen tractor) met walmende uitlaat naar Den Haag zag stomen om hun bedrijven te redden, ga ik er toch van uit dat zij zich met hun trekkers op de barricade zullen werpen om deze stikstof en fijnstof producerende vuren in hun gebied in de kiem te smoren. Helaas voor de burger, maar we willen toch allemaal blijven eten en wonen. En de boeren, die vinden vast wel een plekje om hun oogstdank bijeenkomst te vieren met een borreltje, bijvoorbeeld in één van de vele zuipketen op het platte land. Kunnen ze ook nog op de fiets of lopend naartoe en kan de trekker in de schuur blijven (onnodige kilometers met een vervuilende diesel).
Misschien is dit allemaal sowieso afgelopen als onze leiders in Den Haag wakker worden en echte zinvolle maatregels gaan treffen, hoewel het daar voorlopig niet naar uit ziet. Ik heb hiervan nog een voorbeeld.
Enkele weken geleden kreeg ik een brief van de overheid dat mijn wegenbelasting vanaf 1 januari 2020 met 15% wordt verhoogd. Ik kom hiervoor in aanmerking, omdat ik in een, volgens de bedenkers, vervuilende dieselauto zou rijden. Ik zou teveel fijnstof veroorzaken en daar moet ik dan voor betalen. Ik heb er lang over nagedacht maar kan tot op heden de link niet leggen, hoe mijn auto minder zou gaan vervuilen door meer wegenbelasting te betalen.
Ik kan me voorstellen dat ze mij verplichten niet harder te rijden dan bijvoorbeeld 90 km of een advies geven dingen te combineren en daardoor minder kilometers te rijden of zelfs een premie te beloven in de vorm van een wegenbelastingverlaging van 15%. Ik sta zelfs open voor een verhoging van de dieselprijs. Maar uit wat ze nu bedacht hebben kun je zien dat ze nog veel moeten leren daar in Den Haag en dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de juiste maatregelen om het milieu te beschermen zijn gevonden.
En ik, ik heb geleerd dat als je iets hebt, je moet proberen het zo rendabel mogelijk te gebruiken, wat in dit geval betekent dat ik meer kilometers moet gaan rijden om mijn diesel nog rendabel op de weg te kunnen houden.

Aad Lubbe

 

Vrijheid Blijheid

Je kunt dit op vele manieren zien en uitleggen of beleven maar gisteren werd ik er op één pagina in de krant op wel vier verschillende manieren mee geconfronteerd.
Links boven in de hoek staat een kleurenfoto met hierop wel 13 jongedames met grote borsten, gekleed in een voor deze omvang van borsten, ietwat kleine bikini.
Ze zitten met z’n allen in een zwembad, omringd door plastic eendjes en een fles champagne in de hand, terwijl enkele van de dames hun tattoos tonen door hun benen met daarop de tattoo uitdagend op de rand van het zwembad te leggen. Het artikel zegt dat het gaat om een programma op de televisie, waarin de dames een rol spelen van verleidster voor jongemannen. Het geheel is wat uit de hand gelopen door seksueel overschrijdend gedrag en daarom tijdelijk van de buis gehaald door de directeur van de omroep.
Dit kan gelukkig allemaal in ons land en we mogen ook blij zijn dat we zelf kunnen kiezen of de tv aanblijft of dat we hem uitzetten. Vrijheid Blijheid.
Onderaan links op dezelfde pagina staat een artikel over ‘Gevangen in het huwelijk.’ Dit gaat over, voornamelijk vrouwen, die om religieuze redenen niet van hun man mogen scheiden. Hierdoor zitten er naar schatting enkele honderden vrouwen gevangen in hun huwelijk in ons land. Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel om het mogelijk te maken dat dit scheiden wel kan. ‘Iedereen moet de vrijheid hebben om te scheiden en zijn leven weer voort te zetten. Het mag niet zo zijn dat de ene mens de andere in die vrijheid belet’ zegt de minister.
‘Vrijheid Blijheid.’
Wat dat kabinet betreft is het ook maar goed dat er vrijheid is in ons land. Er zijn genoeg landen op de wereld waar je zo’n actie als het volgende artikel op deze pagina met de dood of minimaal gevangenisstraf moet bekopen.
Het artikel gaat over de 70 tot 170 doden die zijn gevallen bij een bombardement in Irak in 2015. Over de oorlog wil ik het niet hebben, we mogen blij zijn met de mannen die voor ons in het vuur springen om ons in vrijheid te laten leven. (Voorbeeld hiervan is het volgende artikel op deze pagina over 2 Franse helikopters die tegen elkaar aanvliegen waarbij 13 militairen om het leven komen tijdens een operatie tegen opstandelingen.)
Het gaat om het feit dat onze leiders maar doen of er niets is gebeurd en zelfs vergeten zouden zijn dat er doden of gewonden zijn gevallen bij de aanval en dit ongestraft lacherig weg kunnen wuiven terwijl ze met hun telefoontje zitten te spelen.
Het laatste artikel op dezelfde pagina begint al 36 jaar geleden, in 1984, als een rechtbank drie jongens veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het doden van een viertienjarige jongen terwijl er meerdere getuigen waren die de werkelijke dader hebben gezien, er was zelfs bewijs dat ze het niet hadden gedaan, maar hier had de aanklager toen geen boodschap aan en was er volgens hem geen enkele twijfel over de schuld van de drie knapen en werden ze veroordeeld tot levenslang.
Nu 36 jaar later is men na een brief van de herzieningsafdeling de zaak opnieuw gaan bekijken en blijken de (inmiddels vijftigers) onschuldig te zijn.
Na 36 JAAR ONschuldig in de gevangenis te hebben gezeten, vanwege de vrijheid die iemand zich ongestraft kon nemen om de jongens schuldig te verklaren, komen ze nu vrij met excuses van de rechter en klaar is de zaak. Vrijheid Blijheid???

Aad Lubbe, Oktober 2019