31. mrt, 2019

Maart roert de staart

Beste Blogvrienden

Blij dat jullie er weer zijn om mijn Blogs te lezen.
Ik ben er weer om ze te schrijven.
De winter is weer voorbij, de vingers voelen weer soepel aan om op de toetsen te tikken en ik heb er weer zin in.
Laten we maar hopen dat er veel bijzondere dingen gebeuren deze zomer, dan heb ik ook veel bijzondere dingen om te vertellen en jullie mee te laten genieten of de rillingen over de rug te laten lopen. De eerste Blog is al een goed voorbeeld van rillen voor mij en genieten voor jullie.

Groetjes Aad

 

Maart roert de staart

 

Na een aantal weken lekker op een zonnig eiland zijn we weer terug in Nederland. Het is 10 maart en je weet dat je in ons kikkerlandje op 10 maart meestal niet in de korte broek buiten kunt lopen, tenminste als je niet binnen enkele uren in het hospitaal wilt belanden vanwege onderkoeling. Het is net voor middernacht als we aankomen op Schiphol en de eerste honderdtwintig  kilometer richting huis, zeg maar tot Zwolle, is het droog. Vanaf hier moeten de ruitenwissers aan omdat het gaat regenen. Het is 17 maart voordat het weer een uurtje droog is en je even naar buiten kunt gaan zonder regenkleding of paraplu. Het is een week van de kachel stoken om het vocht buiten de deur te houden en van dagdromen over de fijne tijd op het tropisch eiland waar we waren en meestal de zon schijnt, de temperatuur rond de twintig graden is en als er een beetje regen valt, dat net zo snel weer verdampt als dat het valt. Maart is ook altijd de maand waarin ik mijn jaarlijkse dingen regel zoals, tandarts, trombosedienst en boekhouder. De tandarts vindt na een grondige controle geen gaatjes in mijn gebit en een uitgevallen stukje vulling repareert ze direct zodat ik niet terug hoef te komen voor volgend jaar. Bij de trombosedienst besluiten ze dat ik daar voortaan maar één keer per jaar hoef te verschijnen voor controle, dus het zonnetje begint weer een beetje te schijnen. In de laatste week van maart echter begint de cv ketel kuren te vertonen door borrelende geluiden en waarschuwings- lampjes. Mijn kennis van cv ketels gaat tegenwoordig niet veel verder dan het controleren van de metertjes maar die staan allemaal goed.  Twee dagen later heb ik bij het scheren ’s morgens plotseling geen warm water meer.
Na het scheren (met koud water) en het ontbijt staat er een man van het waterleiding bedrijf voor de deur om, zoals afgesproken, een nieuwe meter te plaatsen. Nadat de man is vertrokken ga ik het luik van de waterput, wat uit diverse onderdelen bestaat, sluiten. Eén van de delen echter valt mij uit de handen en belandt precies op de afstuitkraan achter de meter en breekt spontaan af waardoor een fikse bui water tot aan het plafond de keuken in spuit. Volledig gekleed duik ik de put in om zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht te draaien voordat de put vol water stroomt en ik onder water moet gaan zoeken naar de kraan. Totaal doorweekt van deze maartse bui kruip ik weer uit de put nadat het mij gelukt is de kraan te sluiten. Nu is er dus helemaal geen water meer, niet warm en niet koud. De bui wordt nog erger en gaat zelfs op een maartse onweersbui lijken wanneer ik het installatiebedrijf ga bellen, waar ik vaste klant ben, om hen om hulp te vragen. De man aan de telefoon vertelt mij echter doodleuk op dit moment geen mensen te hebben om mij te helpen. Dat wordt maandag, hoe graag hij mij ook zou helpen (Ha Ha), het is nu vrijdagochtend 9.00 uur. Daar sta ik dan met alleen een paar flessen bronwater in de kast en een emmer half vol water in de douche, die daar staat om het water van een lekkende kraan op te vangen en in de tuin te gooien zodat er niet onnodig schoon water in het riool verdwijnt. Na wat rond bellen is er een bedrijf wat mij beloofd na zijn klussen van die dag te komen helpen, hoe laat dit ook gaat worden. Voor donker zou ik weer water hebben. Het is die dag een mooie dag en met de lunch kan ik zelfs buiten zitten. Als rond een uur of vier de monteur van het bedrijf voor de deur staat is het euvel binnen korte tijd opgelost. Nadat hij ook nog even naar de cv ketel heeft gekeken en geconstateerd dat de drukmeter stuk is gaat de maartse temperatuur ineens weer stijgen. Tot zelfs boven de twintig graden zal ik maar zeggen. Zo zie je maar, je weet het nooit. Maart roert de staart.

Ps. En je begrijpt wel dat ik een nieuw installatiebedrijf heb voor m’n onderhoudsklussen.

Aad Lubbe