2. jul, 2018

Geen Spinnen

 

 

Mosterdgeel & Grachtengroen, het zijn maar twee woorden, maar ik kan je wel vertellen dat zes potten verf best veel werk is om ze leeg te krijgen. Ze zijn leeg en de klus is zo goed als klaar. Nog één zijde van het huis moet worden gedaan. Dit laat ik echter zitten tot volgend jaar. Twee jaar geleden heb ik dit gedeelte van het huis nog volledig in de verf gezet en vind ik het zonde om dat nu al weer over te gaan schilderen. Zeker nadat het gezegde van een van mijn buurmannen ooit is geweest ‘ik zit niet op werk te wachten’ heb ik mezelf dat toen goed in de oren geknoopt.
Echter het project ‘Mosterdgeel & Grachtengroen is nog niet klaar. Als ik aan de opmerking van de buurman denk zou ik zeggen ‘laat maar zitten’ maar er zijn twee redenen om nog even door te gaan met schilderen. Het wil namelijk zo zijn dat mijn zoon Kay heeft besloten om zijn vakantie met de kinderen (mijn kleinkinderen) door te gaan brengen bij Opa op het landgoed in Valthe.
Nou ben ik niet zo’n Opa opa maar ik moet toegeven dat het toch leuker is als dat ik het me had voorgesteld om een band te hebben met je kleinkinderen.
Yvonne komt hier regelmatig met haar kleindochter Mayla, een meisje van vier, op visite en ook al ben ik niet de echte Opa, doet het je toch goed als zo’n meiske, Opa dit, Opa dat, Opa zus en Opa zo aan je vraagt.
Laatst nog, toen ze moest poepen zou Opa dat maar even moeten begeleiden.
Die opdracht heb ik toch maar aan Oma overgedragen.
In mijn tuin staat al een aantal jaren een schaftkeetje op wielen (noem het maar, zo’n pipowagen) met diverse functies waar tot op heden nog niet veel van terecht zijn gekomen. In de loop van de jaren dat hij daar staat, heb ik hem al twee keer geschilderd. Het enige waar het hutje op dit moment voor dient is de opslag van tuinstoelen en overtollig tuingereedschap. En door het verblijf in weer en wind, in de zomer zowel als de winter, gaat het hutje zienderogen achteruit. Iets wat mijn behoorlijk dwars zit.
Vorig jaar toen de kleinkinderen (Jay en Finn) een paar dagen op visite waren wilden ze in het hutje kijken en dacht ik ‘leuk dan kunnen ze het mooi als speelhuisje gebruiken’. Het hutje was al lange tijd niet open geweest en wat ik mij niet had gerealiseerd is dat, toen ik het hutje open deed er een erg muffe lucht naar buiten kwam en het hutje vol zat met grote zwarte spinnen, langpoten en de vloer vol lag met dikke zwarte dode vliegen. Dat was dus gelijk duidelijk, ze wilden niet eens meer binnen kijken en ook de dagen erna niet.
Het zit nog steeds in hun hoofdjes want toen ik ze laatst aan de telefoon had en ze vroeg of ze het leuk vinden bij Opa op vakantie te komen, zeiden ze volmondig ‘ja, als er maar geen spinnen zijn’. Ze zijn nu vijf jaar en wil ik nog een kans maken ze ooit het hutje als favoriet speelhuisje te zien gebruiken, moet ik het project Mosterdgeel & Grachtengroen nog even voortzetten. Ik ga deze week volledig besteden aan het schilderen van zowel de buitenkant als de binnenkant van het hutje, na het eerst grondig te hebben schoon gemaakt. En ik zal op de dag dat ze komen, nogmaals een strenge controle uitvoeren op dode vliegen en dikke spinnen.

Aad Lubbe