1. mei, 2017

Tuinbonenstamppot


Het is bijna weer etenstijd, honger heb ik al maar iets wat ik zou willen eten en wat ook nog in huis is, das andere koek en in koek heb ik geen trek.
Na wat onderzoek in de kast, koelkast en het vriesvak heb ik op het aanrecht diverse ingrediënten liggen, waaronder een maaltje ingevroren rode bieten, een pot tuinbonen, (zo’n 400 gram), tien middelgrote aardappelen, vijf ingevroren vissticks en een houdbare rookworst van 275 gram in plastic verpakt.
Na enig overleg met mezelf, gaan de ingevroren bietjes terug in het vriesvak, de houdbare rookworst terug in de kast en de helft van de aardappelen gaan retour in de aardappelbak.
Blijft over de pot tuinbonen, waarvan ik wel benieuwd ben hoe die zullen smaken. Tot nu toe heb ik nog altijd tuinbonen uit eigen tuin gegeten. Maar zoals ik al in een eerder verhaal heb gemeld, de groentetuin is overleden. Maar dit terzijde, we hebben dus een pot tuinbonen, vijf middelgrote aardappelen en vijf ingevroren vissticks.
Het recept luidt als volgt: U schilt de aardappelen en snijdt ze in middelmatige stukken, niet te groot, zodat het eeuwig gaat duren voordat ze gaar zijn, maar ook niet te klein, zodat ze in no time tot soep zijn gaar-gekookt. Maar net goed. Zet de pan op het vuur met een bouillonblokje en een scheutje olijfolie toegevoegd en laat het koken totdat de aardappelen bijna gaar zijn. Gooi dan de uitgelekte pot tuinbonen op de kokende aardappelen en laat het geheel even doorkoken totdat de bonen goed warm zijn. Ik neem aan dat u inmiddels de vissticks al in de pan heeft gedaan, anders is dat een beetje dom. Doe het dan maar snel voordat dadelijk de stamppot klaar is en de vis nog bevroren.
Als de aardappelen en de bonen gaar zijn giet je het geheel af. Vang het vocht op in een kommetje, je kunt hiermee de stamppot op de gewenste smeuïgheid brengen en anders het sap als zijnde bouillonnetje later opdrinken. Stamp nu de aardappelen en de tuinbonen ligt door elkaar zodat het geen puree wordt en het ook geen grote brokken blijven, maar net goed, zodat de aardappelen nog wat bonkig zijn en de tuinbonen er voor het overgrote deel nog als tuinbonen uitzien.
Als je met z’n tweeën aan tafel gaat, verdeel dan het geheel over twee borden, serveer er een glaasje wijn bij en eet smakelijk.
Ik ga alleen aan tafel en doe de helft van de stamppot en alle vijf de vissticks op een bord, serveer ook hier een glaasje wijn bij en eet er smakelijk van.
De overgebleven helft gaat in de koelkast voor de andere dag. Dan komt de houdbare rookworst uit de kast en verwarm hem in een pannetje water. Ik bak de overgebleven stamppot in de koekenpan. Doe het op een bord en leg er de in schijfjes gesneden worst naast. Ook hier serveer ik weer een glaasje wijn bij. Ik eet smakelijk.

Aad Lubbe